• 86.5
  • 90.34
  • 0.85

Сүттүн сапатына үстөк акы алган фермелердин саны 8%дан 60,3%га чейин өстү

Коом 0

Бишкек, 12.07.21. /Кабар/. Бүгүнкү күндө сүттүн сапатына үстөк акы алган фермелердин саны 8%дан 60,3%га чейин өстү. Бул тууралуу Айыл, суу чарба жана аймактарды өнүктүрүү министрлигинин басма сөз кызматы билдирет.

Маалыматка ылайык, министрликтин алдындагы Атаандаштыкка жөндөмдүү агробизнес борбору жарым жылдын жыйынтыгын чыгарды.

Ага ылайык, Ысык-Көл облусунда жаңы 8 сүт кабыл алуу пункту түзүлүп, сүттү муздатуучу жана сүттүн сапатын текшерүүчү жабдуулар менен жабдылган. Ишкана 8 сүт фермерлеринин жамаатына берилди. Бүгүнкү күндө сүттүн сапатына текшерүү боюнча иштер улантылууда. Долбоорго катышкан сүттү кайра иштетүүчү "Ак-Жалга" ААК, "Сүт-Булак" ЖАК, "Ак-Булак" ЖЧК жана "Ала-Тоо Сүт" пилоттук ишканалар талдоо жыштыгын, мындайча айтканда, ар бир донор фермерлерден алынган чийки сүттүн 50-70 жеке үлгүсүнө чейин көбөйттү.

“Ар бир ишкананын лабораториясында ар бир донор дыйкандын чийки заты айына бир жолудан кем эмес жыштыкта текшерилет. Буга чейин, заводдордун лабораторияларында, негизинен, сүттү чогултуп, текшерүүдөн өткөрүшчү ”, - деди Айыл чарба министрлигинин Атаандаштыкка жөндөмдүү агробизнес борборунун директору Төрөкул Беков.

64 694 сүткө анализдин жеке үлгүлөрү өткөрүлдү. Фабрикалардын лабораторияларынын кызматкерлери сүттүн сапатынын параметрлери боюнча алынган бардык маалыматтарды планшет аркылуу Collect Mobile санарип тутумуна киргизишет. Сүттүн сапатын контролдоо платформасы ишке ашырыла баштагандан бери, чийки затты тапшырган фермерлердин саны сапаттуу сыйлыктарды алып, 8%дан 60,3% га чейин өстү.

Пилоттук ишканалар фермерлерге 456 339 литр сапаттуу сүт берген 3023 үчүн бонустарды төлөштү, майлуулуктун массалык үлүшү 3,7%дан 4,0%га чейин, бардыгы 437 миң 452 сомду түздү.

Бул долбоор КР Айыл, суу чарба жана аймактарды өнүктүрүү министрлигинин колдоосу астында жана Дүйнөлүк банктын каржылык колдоосу менен Атаандаштыкка жөндөмдүү агробизнес борбору (ACC) тарабынан ишке ашырылууда.

Пикир

Оставить комментарий